Fájdalomcsillapítás

A porckorongok kitüremkedése, sérvei, illetve a kisízületek problémái fájdalommal járnak. Az Evminov módszer képzett terapeutái mindig arra törekednek, hogy első körben a páciensek fájdalmait csökkentsék. Ezt a padon végzett nyújtó és mobilizáló gyakorlatok kombinációjával érik el. A finom, fokozatos kontrollált nyújtások – saját testsúly hatására – tehermentesítik a gerincet, ellazítják a törzs izmait, növelik a csigolyák közti távolságot, felszabadítják az idegeket a nyomás alól, ezáltal megszüntetik a hátfájdalmat, csökkentik a porckorongokra ható nyomást.

Porckorong regenerálás

Gerincünk porckorongjai nap közben folyadékot adnak le, éjszaka folyadékot szívnak fel, ezzel biztosítván a rugalmas kapcsolódást a csigolyák között. Ám a hosszas, rossz testtartásban végzett ülőmunka vagy a túlterhelés miatt ez a diffúz folyadékáramlás deficitbe kerül. A porckorong több folyadékot ad le, mint amennyit éjszakai, regenerációs fázisban képes felvenni. Ez egy lassú, évekig tartó folyamat, melynek a vége egy „váratlan” gerincbetegség.

A rugalmas padon végzett finom, fokozatos, kontrollált nyújtások tehermentesítik a gerincet, ellazítják a törzs izmait, növelik a csigolyák közti távolságot, ezáltal csökkentik és megszűntetik a porckorongon belüli nyomást. Így javul a porckorongok tápanyagellátása, folyadékkal való feltöltődése. Egy fél órás Evminov gerinctorna alatt a porckorongokban egy éjszakányi regenerálódás zajlik le!

Gerincerősítés

A nyújtásokkal párhuzamosan bevezetett, kis mozgásokkal végzett statikus és dinamikus erősítő gyakorlatok elősegítik a regenerációt azáltal, hogy javítják a sejtek tápanyagellátását, élénkítik az anyagcserét és erősítik a mély hátizmokat.

A mély hátizmok az egyes csigolyákat összekötő, több csigolyát átívelő izmok, melyek a statikus testhelyzet miatt (pl. ülőmunka) idővel elgyengülnek.

A gerincet stabilizáló mély hátizmok erősödésével fokozatosan javul a gerinc stabilitása, mely erős védelmet biztosít a porckorongok és a gerinc kisízületei számára.

Tehát a padon végzett torna a probléma valódi okát szünteti meg, nem csak tünetet kezel.

Kapcsolat a belső szervekkel

Belső szerveink vezérlése a gerincvelőből kilépő idegeken keresztül történik. Amennyiben a belső szervekhez futó idegpálya porckorong kitüremkedés vagy kisízületi felrakódás miatt nyomás alá kerül, akkor az érintett gerinc szegmentumhoz tartozó belső szerv működése is zavart szenved. Ez a kapcsolat a gerinc és a belső szervek között oda-vissza hat, egy belső szervi betegség is okozhat gerincproblémát és viszont. Tehát amikor a gerincet nyújtjuk és stabilizáljuk, a belső szervek állapotát is javíthatjuk és hosszabb, egészségesebb életet élhetünk.