• 2018-07-05 10:28:36
evminov-elsport-serv.jpg

Sportolóink a modern edzéstechnikáknak köszönhetően  kiemelkedő sporteredményeket érnek el. A különleges fizikai és pszichológiai adottságokkal rendelkező sportolók újabb és újabb rekordokat állítanak fel.

Elsősorban a gerinc és az ízületek állapotától függ, hogy egy sportoló meddig képes az élvonalban maradni, és teljesítményét folyamatosan növelni. Statisztikai adatok tanulsága szerint sok fiatal élsportoló már néhány győzelem után búcsút int sportkarrierjének gerinc vagy ízületi sérülése miatt.

A gerinc fizikai állapotától nemcsak a sportoló teljesítménye, hanem általános egészségi állapota és aktív tevékenységének időtartama is függ.

Fontos tehát egy olyan módszer alkalmazása az élsportban is, mely lehetővé teszi, hogy életünk végéig megőrizzük gerincünk megfelelő fizikai állapotát. Az edzési folyamatba beillesztett módszer segítségével a sportoló nemcsak tovább maradhat az élvonalban, és tovább növelheti teljesítményszintjét, hanem egyes esetekben és bizonyos sportágakban még tovább is feszegetheti az elérhető csúcsok határait. A módszer egyes programjainak intenzívebb alkalmazásával javul a gerinc lengéscsillapító funkciója és rugalmassága is.

A gerinc mozgékonysága és terhelhetősége elsősorban a csigolyaközti porkorongok állapotától függ. A módszer alapját a gerinc tehermentesítésére irányuló fokozatosan adagolt nyújtás és a gerinc rövid izmainak irányított edzése képezi.

A csigolyaközti porckorong működése a folyadék-felvételi és - leadási képességtől függ. Ez a képesség a környező szövetek és a porckorong folyadékdiffúziójában nyilvánul meg. Az úgynevezett „szivattyú mechanizmus” biztosítja a feltételeket, amelynek lényege a gerincre gyakorolt nyomás és húzás, mely biztosítja a csigolyaközti porckorongok jobb folyadék ellátását. A módszer fenti speciális feltételek biztosítására irányuló gyakorlatokat tartalmaz.

Teljes értékű aktív pihenés esetén a porckorongok elegendő mennyiségű sejtközi folyadékhoz jutnak. Ezt a folyadékot a gerincet körülvevő izmok állítják elő, ezzel ellátják a porckorongot a kocsonyás magon belüli anyagcseréhez szükséges komponensekkel. 

Az edzéseken a gerincre ható nagy függőleges terhelés miatt a csigolyaközti porckorongokból intenzívebben távozik a folyadék, amelynek következtében csökken a porckorongok magassága.

Viszont általában nem áll rendelkezésre elegendő idő a leadott folyadék és a tápanyag pótlására, mivel a legtöbb időt a porckorong terheléses állapotában, azaz összenyomva tölti. Alvás közben a folyadék feltöltődik, azonban nem olyan aktívan és nem teljes mértékben, mivel passzív állapotban lényegesen csökken az anyagcsere-folyamatok aktivitása.

Napjainkban nemcsak a sportolók, hanem mind szellemi és mind fizikai munkát végzők, vagyis az egész emberiség szenved valamely gerincbetegségben, melynek oka az, hogy a mai napig nem vagyunk tisztában a csigolyaközti porckorongok egészségének megőrzésével és regenerálásának megfelelő módjával.

Minden edző és sportoló tudja, hogyan kell fejleszteni az élsportban fontos tulajdonságokat, mint az erő, a kitartás, a gyorsaság, vagy hogyan válassza ki az egyes testrészek és izomcsoportok edzésére irányuló  megfelelő terhelést.

Ugyanilyen fontos, hogy elsajátítsuk a gerinc eredeti állapotának helyreállításának módszerét, és nemcsak azért, hogy javítsuk a teljesítményt, hogy meghosszabbítsuk az élsportban maradás idejét, hanem hogy egész életen át megőrizzük gerincünk megfelelő fizikai állapotát.

Forrás: Vyacheslav Evminov: Az Evminov módszer  - A magyar változatot szerkesztette Kovácsi Gábor és Procenko Oleg