• 2018-07-18 11:59:47
nyaki-fajdalom-1200.jpg

A porckorongsérv ma már népbetegségek számít. Ennek egyik válfaja a nyaki porckorongsérv, melyet számos teljesen hétköznapi tevékenység, rögzült rossz szokás okozhat. Tünetei lehetnek, heves nyaki fájdalom, nyakmerevség, karba lesugárzó fájdalom vagy zsibbadás, fülzúgás, állandósult fejfájás, szédülés.

  1. A napi 8 -10 órás ülőmunka, rossz tartással, előretolt fejjel, nagyon súlyosan terheli és károsítja a nyaki gerincet. Ez a rossz tartás a nyak hátsó izmait rendkívüli mértékben túlterheli és egy ponton túl hiába masszírozgatjuk magunknak, feszessé válik és erős fájdalmat okoz.  A nyaki porckorongsérv pedig úgy alakul ki, hogy a csigolyák között a porckorongokra ható nyomás megnő, a porckorongok ellapulnak, kiboltosodnak, majd egy idő után ez a külső rostos burok is kiszakadhat. Ezért, ha már kénytelenek vagyunk az íróasztal mellett tölteni a nap nagy részét, nagyon figyeljünk oda a tartásunkra és arra, hogy ne toljuk előre a fejünket, a monitort pásztázva.
  2. Nem csoda, hogy a szakirodalom egy ideje már használja az „SMS-nyak” kifejezést, hiszen mióta szintén órákat töltünk a telefon vagy a tablet nyomogatásával, a nyaki gerincünk is deformálódhat. Azzal, hogy a fejünket kb. 60 fokos szögben előre döntjük, hatalmas nyomás nehezedik a nyaki gerincre. Az izmok ehhez a testtartáshoz alkalmazkodnak, egyes helyeken megnyúlnak, máshol megrövidülnek, és ez okozza ezt a deformitást.
  3. De a telefonnal egyéb módon is okozhatunk nyaki fájdalmat, méghozzá, ha rendszeresen és hosszan, a vállunk és a fülünk közé szorítjuk a telefont, ahelyett, hogy kihangosítanánk, vagy fülhallgatóval használnánk. 
  4. Nehéz, a gerincet aszimmetrikusan terhelő táskák cipelése is okozhat nyaki fájdalmakat, sőt tulajdonképpen ez vezet a legtöbb esetben a gerincferdülés kialakulásához is. Ezért is írtunk nemrégiben arról, hogy a gyerekek esetében miért különösen fontos a megfelelő iskolatáska kiválasztása.
  5. Stressz – Sokan már attól stresszesek lesznek, ha azt mondják nekik, hogy ne stresszelj annyit! A feszültség hatással van az izomtónusra, azaz a testünk egyfajta védekezésként azzal reagál, hogy az izmokat automatikusan megfeszíti. Felrántjuk a vállunkat és előretoljuk a fejünket. Az első lépés az, hogy felismerjük, hogy stressz jelen van az életünkben, sőt akár nyaki gerincproblémáinkat is ez okozza. A kezelés, masszázs, gerinctorna segít a helyzeten, de ha nem nézünk szembe a stressz forrásával, akkor visszatérő és elhatalmasodó problémával kell szembenéznünk.
  6. A rendszeres testmozgás hiánya nagyban hozzájárul a mozgásszervi panaszok kialakulásában. Az Evminov gerinctornát tehát nemcsak azoknak ajánljuk, akik már fájdalommal élnek, hanem azoknak, is akik nem szeretnék ezt a fájdalmat megtapasztalni. Az Evminov Profilaktorhoz tartozék  az úgynevezett Glisson hurok. Ennek az eszköznek a segítségével a nyaki gerinc nyújtása és a nyak mély izmainak edzése egy időben történik, így biztonságosan végezhető és a porckorongok folyadékfelvétele is biztosított. A nyaki porckorongok degeneratív elváltozásai esetén az egyik leghatásosabb módszer, de megelőzésre is ajánlott. A gyakorlatokat természetesen az állapotfelmérést követően, minden esetben képzett szakember állítja össze. A Glisson hurokról bővebben itt olvashat: http://www.evminov.hu/hu/az-eszkoz

Munkatársainkkal, állapotfelméréssel kapcsolatban itt tudja felvenni a kapcsolatot: http://www.evminov.hu/hu/terapeuta-kereso