• 2018-06-15 12:04:08
helyes-ueles.jpg

 

Mit kell tudni a szülőknek a helyes testtartásról?

A gerincferdülés az egyik leggyakoribb gyermekkori betegség, ezért a szülők egyik legfontosabb feladata a gerincferdülés idejében történő feltárása, kezelése és megelőzése.

Életkortól függően az iskoláskorú gyermekek 40%–90%-ánál diagnosztizálható helytelen testtartás vagy gerincferdülés.

Ezek a gyermekek gyorsan elfáradnak, nehezen koncentrálnak, nem megfelelő a mozdulatok koordinációja, kevésbé mozgékonyak, pszichomotorikus képességük kevésbe fejlett, tanulási nehézségekkel küzdenek.

Gerincferdülés következtében kialakult betegségek

A gerinc nyaki szakaszának elváltozása esetén: fejfájás, idegesség, álmatlanság, magas vérnyomás, migrén, emlékezetkiesés, fáradékonyság, szédülés, szembetegségek, halláskárosodás, pajzsmirigy-betegségek.

A gerinc háti szakaszának elváltozása esetén: légszomj, tüdőbetegségek, máj- és epehólyag betegségei, gyomor betegségei (emésztési zavar, gyomorgörcs, gyomorégés, gyomorhurut), vesebetegségek (vesegyulladás, vesemedence-gyulladás).

Az ágyéki és keresztcsonti szakaszok elváltozása esetén: székrekedés, vastagbélgyulladás, húgyhólyag betegségei

A helytelen testtartás okai:

  1. Nem megfelelő fizikai aktivitás és gyenge izomzat. Az iskolábajárás során a gyermeket számtalan negatív hatás éri. Először is kénytelen tankönyvekkel megtömött nehéz iskolatáskát cipelni. Ez a negatív tényező nem küszöbölhető ki teljes mértékben, viszont hátitáska vagy hátizsák rendszeresítésével minimálisra csökkenthető. Hátitáska vagy hátizsák használatakor a gerinc terhelése egyenletes, így megelőzhető az oldalirányú gerincferdülés (scoliosis). Oldaltáska használata esetén fel kell hívni a gyermek figyelmét arra, hogy folyamatosan váltogassa a táskát cipelő vállát. Arról, hogy milyen a jó iskolatáska itt már írtunk.
  2. Hosszú ideig tartó mozdulatlan testhelyzet. A gyermek szervezete és gerince sok mozgást igényel, ezért a hosszú ideig tartó változatlan testhelyzetben ülés természetellenes, amit a gyermek folyamatos jobbra-balra forgással igyekszik kompenzálni, ami normális. Fontos azonban, hogy megtanítsuk a gyermeket a helyes ülő testhelyzetre, hogy újra és újra fel tudja venni az eredeti testhelyzetet.
  3. Nem megfelelő megvilágítás. Az írásbeli házi feladat elkészítéséhez vagy olvasáshoz közvetlenül a könyvekre és füzetekre eső, és az olvasásnak és írásnak megfelelő fényerősséget biztosító világítást kell biztosítani.
  4. Túl puha ágy vagy túl magas párna (a párna ne legyen magasabb 15-17 cm-nél). A túl puha ágyon vagy túl magas párnán alvás akadályozza a megfelelő légzést.

Az Evminov gerinctornával megelőzhetőek a serdülő gyermekeket érintő gerincproblémák, illetve segítségével a már kialakult tartáshibákat és enyhébb gerincferdüléseket is eredményesen kezelhetjük. Állapotfelmérésre bejelentkezni itt lehetséges:

BEJELENTKEZÉS

Forrás: Vyacheslav Evminov: Az Evminov módszer  - A magyar változatot szerkesztette Kovácsi Gábor és Procenko Oleg