• 2017-10-17 10:01:55
evminov-blog2_1.jpg

A gyermekek 80%-ának helytelen a testtartása, 20%-nál diagnosztizálható gerincferdülés. Míg korábban csak egyedi megbetegedésekről beszélhettünk, mára a bölcsődés és óvodás korban is tapasztalható gyenge hátizomzat, görnyedt testtartás, kiálló lapockák, púposság, a gerincferdülés tüneteinek megjelenése tömeges méreteket öltött. A felsorolt elváltozások az esetek többségében már iskoláskorban kialakulnak, majd a serdülőkorban súlyosbodnak, végül a felnőttkorban már orvosi kezelésre is szorulnak.


A hanyagtartás jellemzően tinédzser korban alakul ki a hirtelen növés, testsúlynövekedés és a gerincoszlop egyoldalú terhelése következtében. Mindezt a kamasz aktív izommunkával képes lenne korrigálni, ám a mozgásszegény életmód következtében az izmok legyengülnek és megrövidülnek, és már nem tudnak megfelelni a megnövekedett fizikai terhelésnek. A hirtelen megnyúlt, fejletlen izomzatú gyermekeknél kialakul a tipikus „hanyag” testtartás, domború háttal, csapott, előreeső vállakkal, lapos mellkassal.
A magukat hanyagul tartó gyerekek fáradékonyabbak és fizikai-szellemi teljesítőképességük is elmarad társaikétól, ráadásul ez a tartáshiba később komolyabb gerincproblémákhoz is vezethet.
A gerincferdülés kezelésének egyik leghatékonyabb módja az Evminov Profilaktor® segítségével végzett, Evminov módszeren alapuló fokozatosan adagolt edzés. A fejlődésben lévő csontrendszer helytelen testtartás vagy gerincferdülés következtében fellépő degeneratív elváltozásai az óvodás korban lényegesen egyszerűbben kezelhetők, mint a 12. vagy 13. életév betöltése után, amikor a csontrendszer már nehezebben erősíthető. Ennek ellenére a Profilaktoron® végzett gyakorlatokkal a 12. életév betöltése után is javítható a gyermek állapota, megelőzhetők a további következmények, hiszen a csont- és izomrendszer fejlődése általában a 18. életév betöltésekor fejeződik be. Ez esetben a  gyakorlatokat nagyobb gyakorisággal és folyamatosan kell végezni. 


A rossz testtartásra folyamatosan figyelmeztető szülők és tanárok („Rosszul ülsz”, „Húzd ki magad”, „Rossz a járásod”) nem érnek el tartós eredményt szavaikkal, annál is inkább, mert az óvodában, majd az iskolában folyamatosan nő a gerinc terhelése. 
A Profilaktor® segítségével végzendő edzésprogramot be kell építeni a kezdődő stádiumú gerincferdülésben szenvedő gyermek napirendjébe. De a megelőzés, az egészséges gerinc és a helyes testtartás megőrzése céljából minden gyermeknek hasznos volna részt venni egy edzésprogramban.


A 2. életév betöltése után könnyeden rá lehet venni a gyermeket a játékos edzésre. A Profilaktoron® hintázhat, lecsúszhat róla és felmászhat rá. A játékos testmozgás jótékonyan hat a helyes testtartásra, megszűnik a gerinc ferdesége és kialakul a jó koordinációs készség. Az edzések megkezdésekor az a legfontosabb cél, hogy a gyermek szívesen végezze az esetleg csak néhány percig tartó mindennapos testmozgást. Gondoljunk arra, hogy a legegyszerűbbnek tűnő kis feladat is hozzájárul ahhoz, hogy a gyermek testalkata erős és szívós legyen, hogy fejlett koordinációs készséggel rendelkezzen. 
Ha a gyermek gerincén degeneratív elváltozások láthatók, forduljon az Evminov Gerinc és Egészség Központhoz vagy az Önhöz legközelebb eső terapeutánkhoz!