• 2018-04-26 15:12:32
sm-07-vagott.jpg

Központunk a kezdetektől arra törekszik, hogy a testi - lelki egészség megteremtésében és/vagy visszaszerzésében segítse vendégeit. Sokan jönnek hozzánk fájdalmakkal és betegségtudattal, de miután elmúltak a mozgásszervi panaszok, a mozgás, a prevenció – a kiújulás megelőzése – életformává válik. Az egészséges életmódhoz szorosan hozzátartozik az egészséges étkezés is. Központunk egy olyan szakemberrel, Szabados Emesével dolgozik együtt, aki egy rendkívül hatékony és különleges módszert alkalmaz, az eredeti metódus alapján egyedülállóan Magyarországon.

A módszer lényege a következő:

Az anyagcsere típus alapján meghatározott étrend a legegyedibb a manapság létező táplálkozási rendszerek körében. Genetikailag mindannyian különbözőek vagyunk, ezért különböző étrendekre van szükségünk, mindenkinek egyedülálló táplálkozási igénye is van. Miközben valakinek a zöldség, a gyümölcs, a gabona, alacsony zsírtartalmú ételek vagy kevés zsír elégíti ki az igényét, addig más ember a sok fehérjétől, kevés zöldségtől és még kevesebb gabonától virágzik.

Már a 60-as és 70-es években tudósok és orvosok vettek részt számos, az egyéni táplálkozás legkülönfélébb megközelítését célzó kutatásokban. A kutatásokban vezető szerepe volt Dr. Watsonnak és Dr. Kelleynek, azonban mindketten különböző eredményekhez jutottak. A két megközelítést William L. Wolcottnak sikerült egyesítenie a 80-as években és megalkotta a Metabolic Typingot, azaz az anyagcseretípus tanát.

Manapság egy kifinomult rendszer, amelyet orvosok, táplálkozás tudósok, táplálkozás tanácsadók alkalmaznak a jólét növelése érdekében.

Ha szervezetünk megkapja a tökéletes működéséhez szükséges élelmiszereket, akkor számos pozitív tulajdonságot biztosít nekünk, úgy, mint

-              Egészség

-              Életerő

-              Hatékonyság

-              Jó hangulat

-              Nyugodt alvás

-              Optimális testsúly

Szervezetünknek nem csak különböző tápanyagokra (fehérje, zsír, szénhidrát) van szüksége, hanem nagyon fontos a tápanyagok megfelelő eloszlása. Az anyagcsere tipizálást ez különbözteti meg étrendektől és ez a sikerének a kulcsa.

Hogyan tudhatja meg, hogy melyik csoportba tartozik?

Az anyagcsere típusának értékelése kérdőív (140 kérdés) segítségével történik. A táplálkozási-, fizikai- és pszichológiai jellemzők segítségével választ kapunk az egyén autonóm idegrendszerének, hormon típusának, illetve anyagcsere típusának működésére. A kérdőív nagyon részletes, sok témát felölel, rákérdez a kiválasztására, az emésztésére, a lelki állapotára és számos fontos tényezőre. Az anyagcsere típus ismerete az egészség és az optimális súly alapja.

A tipizálás menete, online:

1. Átfogó elemzés

Ha érdekeli a módszer, akkor írjon e-mailt az bejelentkezes@evminov.hu címre. Ezt követően kapni fog egy kérdőívet, amit kitöltve várunk vissza. A továbbiakban a kérdőív fel lesz töltve a Metabolic Typing központi rendszerébe. Néhány nap múlva megérkezik az eredmény, ami alapján Emese meghatározza a pontos anyagcsere típusát.

Mi jár a kapott eredményen felül?

-              Egy táblázatot - ez lesz az Ön „Bibliája” – amiben fel lesz tüntetve, hogy milyen élelmiszereket ehet. Melyik jó a típusának, melyik semlegesek, és melyek fogyasztását kell kerülni.

-              Ami ezt a módszert egyedivé teszi, hogy meghatározzuk a kapott eredmény alapján, hogy mennyi szénhidrátot, zsírt és fehérjét kell ennie.

-              Menü javaslatot

Amit nem adunk:

-              Konkrét étrendet grammokkal. Ez a rendszer máshogy működik. Azt ugyan kiszámolható, hogy a fizikai aktivitás mennyi kalóriát igényel, de hogy a, hogy a szellemi munka mennyi energiát igényel az nem megahatározható. Ez majd a szervezetének visszajelzése alapján dől el.

A tipizálás ára 35.000.- forint, és a kérdőívet az összeg beérkezte után küldjük el.

2. Basic tipizálás

Az anyagcsere típusának értékelése ebben az esetben is kérdőív (50 kérdés) segítségével történik. Basic tipizálás esetén meg tudjuk állapítani a szervezet táplálék elégetési, feldolgozási képességének sebességét, azonban nem állapítjuk meg, hogy az autonóm idegrendszer melyik funkciója dominál, illetve azt sem, hogy milyen az egyén hormontípusa.

Basic tipizálás ára: 15.000.- forint, és a kérdőívet az összeg beérkezte után küldjük el.

Emese hitvallása

Ezerszer hallhatták a médiában, barátoktól, szakemberektől, hogy sosincs késő elkezdeni. Igen, ezzel én is egyetértek. Ennek ellenére hiszem, hogy elkezdeni viszont csak egyszer kell (minél korábban), nem pedig szezononként. Aki ismer az tudja, hogy az elmúlt néhány évben történtek olyan események magánéleti válságtól kezdve egészségügyi problémákig, amik tökéletes indokok lehettek volna arra, hogyan és miért NEM mozgok vagy eszem úgy, ahogyan kellene.

Én mégsem adtam fel, nem voltam hajlandó lemondani a magammal szembeni igényességről. Mert valljuk be ez erről is szól. Nem esztétikai szempontból, hanem arról, hogy a testem megérdemli ezt a törődést. Hiszem, hogy aki eljut hozzám, az már felismerte, hogy nem megy egyedül, hogy kell egy szakértő, kell egy ember aki segít, támogat. Azt gondolom az elmúlt években sok embert támogattam, volt akit napi szinten, akár az esti üzenetváltásig, hogy mit hogyan egyen, mit ne csináljon. Bevallom rengeteg energiába telt.

Mindaddig szívesen teszem, ameddig értő fülekre találok. A legfontosabb lecke az, hogy ez nem egy szükséges rossz. Ez az út az életmódváltáshoz, hogy ez ne nehézség legyen, hanem életforma. Az edzés ne kötelező legyen, hanem örömforrás. Aki ezeken átmegy az egy ponton túl nem fogja érteni azokat, akik ezt nem így teszik, illetve korábbi önmagát… igen ilyen ez. Változunk. Fejlődünk. Ez visz előre. Nőként, Férfiként, Emberként…

Szabados Emese

Anyagcsere tipizálási tanácsadó

Személyi edző, közgazdász

A tanácsadás online történik, de ha szükségét érzi a személyes találkozónak, akkor kérjük jelezze az bejelentkezes@evminov.hu címen.